I. MIKLOŠ: Vláda sa viac zameriava na marketing než na riešenia

15.05.2013 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) – Súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) síce na jednej strane správne deklaruje, že chce znižovať deficit verejných financií, problémom je však spôsob, akým to ide robiť. Vyhlásil to dnes v parlamente bývalý minister financií a opozičný poslanec NR SR Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v rámci rozpravy k Programu stability SR na roky 2013 až 2016. Materiál plénu predstavil súčasný minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Problém vlády Roberta Fica aj ministerstva financií je v tom, že sa viac zameriava na formu ako na obsah, na marketing ako na skutočné riešenie," zhodnotil Mikloš. Krásnym príkladom je podľa jeho slov vývoj verejných financií v roku 2012. Konečné čísla z minulého roka obsahuje aj práve prerokovávaný materiál, na ktorý sa Mikloš odvolával.

Údaje v ňom podľa exministra potvrdzujú, že ak by Ficova vláda nerobila žiadne dodatočné opatrenia, deficit by v roku 2012 dosiahol úroveň 4,6 %. "Teda presne takú, aká bola rozpočtovaná v rozpočte, ktorý bol ešte pripravený Radičovej vládou," opísal Mikloš. Roztrhanie tohto rozpočtu premiérom Ficom preto označil za "politické divadlo".

Zároveň kritizoval vládu aj za kroky v roku 2013. Opatrenia, ktoré prijala na zníženie deficitu v tomto roku na úroveň 2,9 %, sa štátu podľa Mikloša vypomstia a ohrozia jeho konkurencieschopnosť. "Vláda takmer nešetrí," pranieroval kabinet Mikloš.

Pri konsolidácii chce podľa jeho slov získať zvýšením daní a odvodov 930 miliónov eur. "To je 38 % z celého konsolidačného úsilia. Teda najväčšiu časť chce získať zvýšením daní a odvodov a čo je horšie, takých daní a odvodov, ktoré brzdia našu konkurencieschopnosť a ekonomický rast," opísal Mikloš. Kto by tomu neveril, odporučil ho na konkrétnu stranu tohto materiálu z dielne ministerstva financií.

Miklošovmu vystúpeniu v rozprave dali za pravdu niektorí poslanci z opozície, naopak, oponoval mu poslanec z vládneho Smeru-SD Daniel Duchoň. "Roztrhanie vami pripraveného rozpočtu považujem za oprávnené," adresoval Duchoň exministrovi. Zároveň nesúhlasil s jeho vyjadreniami o reformách v zdravotníctve či zmenách v Zákonníku práce. "Neukázalo sa v konečnom dôsledku, že by prispieval k rastu nezamestnanosti," dodal Duchoň.
 

Vyberte región